Olej sezamowy – co to jest?

Autor: Redakcja — Marzec 18, 2016

Zdrowe odżywianie jest zdecydowanie tematem na topie. Zamieniając stare złe przyzwyczajenia na lepsze, nie tylko poprawimy swoje zdrowie, lecz w dłuższej mierze zmniejszymy ryzyko zachorowania na nowotwory, czy nawet damy możliwość przedłużenia życia. Jednym z nadal mało znanych produktów jest olej sezamowy. Jego szeroki wachlarz zastosowań pozwala korzystać z niego zarówno w kuchni, jak i np. kosmetologii.

Właściwości oleju sezamowego

Sezam znany jest ludzkości już od bardzo dawna, jednak dopiero teraz doceniamy jego cudowne właściwości.

Olej sezamowy zawiera w sobie duże ilości witamin szczególnie tych z grupy B, oraz witaminę E. W składzie sezamu znajdziemy również fosfor czy wapń. Jednak to nie wszystkie zalety oleju sezamowego. Jedną z najważniejszych, o których trzeba wspomnieć jest udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Sezamolina, która znajduje się w składzie takiego oleju powoduje zahamowanie działania komórek rakowych, a nawet ich wyniszczenie. Osoby cierpiące na problemy z krążeniem również powinny bezzwłocznie uzupełnić swoją dietę o olej sezamowy. Ma on pozytywne działanie zarówno na zwiększenie poziomu zdrowego cholesterolu, jak również pozwala zapobiegać udarom.

Sesame seeds isolated on white background

To wciąż nie wszystkie korzyści, jakie płyną z wykorzystania oleju sezamowego. Jeżeli mamy problemy ze skórą, czy suchymi oczami, również tutaj zauważymy jego pozytywne działanie. Jest on powszechnie stosowany w kosmetologii. Znajdziemy go w wielu maseczkach do twarzy czy kremach. Dzięki niemu skóra staje się nie tylko bardziej promienna, ale i zdrowsza. Poprzez działanie przeciwwirusowe oraz przeciwutleniacze możemy również pozbyć się niepożądanych zmian skórnych takich, jak chociażby trądzik. Taka właściwość z pewnością zainteresuje i zachęci każdego nastolatka.

Reklama: