5 znanych produktów, które pomogą schudnąć

Autor: Agnieszka S. — Listopad 12, 2015

Często wśród codziennie używanych warzyw możemy znaleźć takie, które wspierają naszą walkę o szczupłą sylwetkę. Oto te, które powinniśmy jeść jak najczęściej.

Woman in white shirt holding fresh red chili peppers in her hands

Seler zawiera dużą ilość wody. Jest również niskokaloryczny. Najważniejsze jest jednak to, że zawiera on dużą ilość błonnika pokarmowego, który wytwarza hormon sytości. Dzięki temu nasz organizm otrzymuje jasny sygnał, że nie musi już jeść.

Kolejnym niedocenianym warzywem jest ogórek. Jest on niskokaloryczny, a do tego zawiera substancje poprawiające wygląd naszej skóry. Dzięki temu łagodzi podrażnienia i obrzęki. Dodatkowo to doskonałe źródło krzemu. Ten pierwiastek jest niezbędny do wzmocnienia naszej tkanki łącznej.

Papryka zwiera kapsaicynę. Oznacza to, że organizm po jej spożyciu się rozgrzewa i szybciej spala kalorie. Dodatkowo przyśpiesza ona nasz metabolizm. Jeżeli podczas diety czujemy, że potrzebujemy czegoś słodszego czerwone, żółte i pomarańczowe papryki mają słodkawy smak.

Kiełki lucerny to prawdziwa niskokaloryczna bomba witaminowa. Zawierają witaminy A, B, B12, K, kwas foliowy, wapń, potas, cynk, fosfor i chlorofil. Oprócz spalania tłuszczu pomagają one na stany zapalne, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają układ immunologiczny.

Cebula poprawia smak potraw, ale to nie jej jedyna zaleta. Zawiera mało kalorii ma jednak wiele zalet. Jest bogata w kwercetynę. Ten związek chemiczny występujący w roślinach chroni przed różnymi chorobami, w tym rakiem. O właściwościach bakteriobójczych cebuli wiedziały już nasze babcie.

Reklama: