Ciemne pieczywo – dlaczego trzeba na nie uważać?

Autor: Ola Nowak — Czerwiec 04, 2015

Wiele osób przechodząc na dietę rezygnuje z jedzenia pieczywa jasnego na rzecz ciemnego, razowego pieczywa, które jest o wiele zdrowsze. Niestety, ciemny chleb i bułki to jedne z częściej fałszowanych produktów na naszym rynku. Dlaczego tak się dzieje? Jak oszukują nas producenci pieczywa?

Ciemny chleb swoją barwę powinien zawdzięczać razowej mące, z której go upieczono. Niestety zamiast niej często w składzie „razowca” znajdziemy karmel, który nadaje chlebowi odpowiedni brązowy kolor, ale nie dodaje mu właściwości zdrowotnych.

okazje.info.pl

okazje.info.pl

Co więcej, tradycyjny ciemny chleb powinien składać się wyłącznie z mąki razowej, zakwasu, wody oraz soli. Wtedy jest on wilgotny, ciężki oraz nie łamiący się w rękach. Jeśli takich cech nie ma kupione przez nas pieczywo oznacza to tyle, że jest ono oszukane przez dodatek cukru w postaci karmelu czy innych cukrów.

Oczywiście najczęściej producent nie napisze wprost, że jego produkt zawiera cukier. Składnik ten ukrywany jest pod takimi nazwami jak „skrobia kukurydziana” czy „syrop glukozowo-fruktozowy”. Jeśli więc chcecie jeść prawdziwe razowe pieczywo – po ujrzeniu tych nazw na opakowaniach odłóżcie dany produkt.

Reklama: