Dieta bezglutenowa

Autor: Ola Nowak — Październik 29, 2013

Dieta bezglutenowa stosowana jest ze względów zdrowotnych przede wszystkim przez osoby cierpiące na chorobę zwaną celiakią. Jednak okazuje się, że na świecie żyje dużo osób cierpiących na nietolerancje glutenu, nie mającą związku z ta właśnie chorobą. Po wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających gluten, osoby te zaczynają czuć się dużo lepiej, ich organizm wreszcie pracuje na pełnych obrotach, mają więcej energii i ochoty do życia.

Gluten jest białkiem roślinnym i stanowi połączenie skrobi i białek występujących w niektórych ziarnach, na przykład w pszenicy czy jęczmieniu, a także życie. Owies nie jest zakazany, jednak ze względu na możliwość zanieczyszczenia ziarnem innymi zbożami, a tym samym glutenem, odradza się jego stosowania.

zdrowastrefa.pl.jg

Źródło: www.zdrowastrefa.pl.jg

Zatem dieta bezglutenowa opiera się na absolutnym wykluczeniu z jadłospisu pokarmów, które zawierają przetwory wymienionych wyżej zbóż, a zastępuje się je przetworami naturalnie bezglutenowych zbóż, takich jak gryka, ryż, kukurydza, proso, a także produkty na bazie mączki ziemniaczanej. Obecnie większość dostępnych w sklepach produktów zawiera gluten – znajdziemy go w wędlinach, słodyczach, produktach mlecznych, sosach, tańszych gatunkach kawy bazujących na kawie zbożowej. Występuje on nawet w suszonych owocach, dzięki czemu nie ulegają one sklejaniu w opakowaniach.

Produktów nie zawierających glutenu należy zatem szukać na półkach w sklepach ze zdrową żywnością, a tego typu żywność nie jest niestety tania, zatem stosowanie diety bezglutenowej oznacza wyższe koszty żywności. Wszystkie produkty pozbawione nie tolerowanego białka oznaczone są specjalnym, charakterystycznym symbolem – przekreślonego kłosa. Znajdziemy z takim znakiem pieczywo, placki, ciasta, makarony, kluski i wiele innych produktów wykonanych z mąki otrzymywanej z ryżu, soi, sago, gryki, prosa, amarantusa lub kukurydzy. A kupując produkty w zwykłych sklepach, które teoretycznie nie powinny zawierać glutenu, jednak zawsze sprawdzajmy etykiety – mogą znaleźć się jego śladowe ilości lub jak w przypadku wspomnianych suszonych owoców, gluten stosuje się jako posypkę uniemożliwiającą ich sklejanie.

Reklama: