Dieta dla ćwiczących kobiet

Autor: Justyna Nowak — Styczeń 07, 2014

Kobiety, które postawiły przede wszystkim na ćwiczenia w walce z kilkoma zbędnymi kilogramami powinny  zadbać o skomponowanie odpowiedniej diety. Z pewnością zrezygnować należy drastycznego zmniejszenia kaloryczności posiłków. Najlepiej, aby była urozmaicona, dostarczała wszystkich składników odżywczych oraz zapewniała dopływ energii organizmowi. Ale to nie wszystkie zasady, których powinny trzymać się aktywne kobiety.Woman working out

Jak komponować jadłospis?

Uznaje się,że 1800 kalorii to optymalna dzienna ilość dla ćwiczących pań zrzucających wagę. Energia powinna pochodzić w 50-60% z węglowodanów (około 240-250 g). Najlepiej, żeby były złożone i zawierały dużo błonnika.15-20% dziennego jadłospisu powinna opierać się na białkach, czyli 70-80 g. Zbyt mała ilość białka może doprowadzić do utraty masy mięśniowej a za duża do odwodnienia organizmu. Z wielo- i jednonasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej by pochodziło za to 25% energii. Aby zapobiegać kurczom mięśni oraz zapewnić właściwą prace włókien kolagenowych należy także zapewnić stałą dawkę magnezu i potasu.

Czas przyjmowania posiłków

5 posiłków dziennie o małej objętości zapobiegnie spadkowi cukru we krwi oraz będzie sprzyjało syntezie białek. Odstęp między posiłkiem a treningiem nie może być za długi.1 do 1,5 godziny przed ćwiczeniami należy spożyć lekki posiłek bogaty w witaminy oraz węglowodany. Dzięki temu zyska się siły i zapobiegnie hipoglikemii. Ciężkostrawne produkty takie jak fasola, groch czy warzywa kapustne znacznie utrudnia przeprowadzenie treningu. Lepiej więc wystrzegać się jedzenia ich tuż przed ćwiczeniami.

Reklama: