Dieta dla wątroby

Autor: Ola Nowak — Styczeń 20, 2014

Wątroba, ważąca u dorosłej osoby aż 1,5 kg to największy pojedynczy gruczoł w ludzkim organizmie. Wątroba wydziela żółć, która jest niezbędna w procesie trawienia. Dokonuje ona przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów, ale przede wszystkim oczyszcza ludzki organizm z toksyn. Jej niezwykle ważna rola nie ogranicza się jednak do powyższych funkcji. Wytwarza ona bowiem protrombinę potrzebną do krzepnięcia krwi oraz magazynuje żelazo. Bez wątroby organizm człowieka nie jest w stanie funkcjonować, dlatego warto zadbać o jej zdrowie – aby jak najlepiej i jak najdłużej nam służyła.

devblog.winniepalmerhospital.com

devblog.winniepalmerhospital.com

Dieta korzystna dla wątroby nie zawiera przede wszystkim alkoholu, ale również żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w konserwanty i sztuczne barwniki, a także inne sztuczne dodatki do żywności. Nie służą jej również tłuste potrawy, dania smażone i wszelkie produkty powodujące wzdęcia. Drażniąco na wątrobę działają również ostre przyprawy, ponieważ wzmagają one wydzielanie soku trzustkowego i żółci.

www.laestrella.com.pa

www.laestrella.com.pa

Zatem szczególnie po okresie świąteczno-noworocznym, jak i po okresie wzmożonego spożycia powyższego rodzaju potraw, warto zafundować naszej wątrobie kurację oszczędzającą, aby wyregulować jej pracę, złagodzić podrażnienia i chronić ją przed uszkodzeniami.

Reklama: