Dieta dostosowana do profilu genetycznego

Autor: Ola Nowak — Czerwiec 05, 2014

Lista diet, które powstały w ostatnich latach i ciągle powstają jest niemal nieskończona. Naukowcy, lekarze, a także osoby nie związane z dietetyką prześcigają się w propozycjach coraz to nowych rozwiązań, z których każde ma prowadzić do jednego – pozbycia się zbędnych kilogramów, poprawy sylwetki, zwiększenia swojej atrakcyjności czy do poprawy zdrowia i samopoczucia.

Jednym z najnowszych odkryć w zakresie dietetyki jest dieta zgodna z profilem genetycznym danej osoby, zwana genodietą. A skąd pomysł na takie rozwiązanie? Otóż wpływ genów na siebie powoduje, że organizm pracuje w określony sposób i ma zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze, czy wręcz przeciwnie – wymaga unikania niektórych z nich. Zatem dostosowanie menu do dokładnych potrzeb naszego organizmu pozwala nam zachować nie dość, że świetną formę, to jeszcze doskonałe zdrowie.

www.bodyicoach.com

www.bodyicoach.com

Od czego więc zacząć? Od testów genetycznych, które trzeba wykonać przed ułożeniem jadłospisu. Badania takie są niestety dość kosztowne – od tysiąca do nawet kilku tysięcy złotych. Ten najtańszy, podstawowy test określa polimorfizm genów związanych z metabolizmem węglowodanów i tłuszczy. Zatem już na wstępie dieta ta robi się droga, jednak mimo tych kosztów, taka spersonalizowana dieta pozwala na uniknięcie wielu problemów zdrowotnych, które są zapisane w naszym DNA, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy alergia. Co ciekawe, stosowanie genodiety może nawet zapobiegać nowotworom i udarom, a testy genetyczne pozwalają też określić predyspozycje do uprawiania określonych sportów. A co ważne dla osób dbających na sylwetkę – dieta ta ma wpływ też na kontrolowanie masy ciała.

Reklama: