Dieta dr Budwig

Autor: Marzena Sosnowska — Sierpień 02, 2013
źródło: iclipart.com

źródło: iclipart.com

Doktor Johanny Budwig opracowała dietę, która wspomaga leczenie Alzheimera, nowotworów, depresji, alergii i zmian miażdżycowych. Opiera się na węglowodanach złożonych, tłuszczach Omega 3 i błonniku. Bardzo ważna rolę odgrywa w niej olej lniany nieoczyszczony, tłoczony na zimno. W diecie zakazane są za to zwykłe oleje, margaryna, majonezy, smażone produkty, cukier, a także tłusty nabiał. Istotne jest wykorzystywanie dużej ilości świeżych produktów i unikanie takich, które zawierają benzoesan sodu.

Dieta opiera się na spożywaniu opracowanej przez autorkę diety pasty z oleju lnianego, białego i chudego twarożku. Należy jeść ja na śniadanie albo jako samodzielny posiłek. Można do niej dodawać przyprawy i dodatki na przykład warzywa. Spożywać trzeba również owoce i warzywa, zboża (3-4 filiżanki dziennie), ryby (10-25 dkg dziennie), okazjonalnie nieprzetworzone, chude mięso i drób, a także produkty fermentacji mlekowej. Wskazane jest picie 2 l wody dziennie. Pić ją trzeba przed posiłkiem.

Reklama: