Dieta Gersona

Autor: Marzena Sosnowska — Styczeń 14, 2014

Dieta Gersona stosowana jest, aby przeciwdziałać nowotworom, oczyścić organizm i uzupełnić ubytki witamin czy składników odżywczych. Dzięki niej można pozbyć się migreny, osłabienia, przemęczenia, polepszyć stan cery, ale też kilku kilogramów.

źródło: vismaya-maitreya.pl

źródło: vismaya-maitreya.pl

Zaleca się jedzenie 5 niewielkich posiłków. W czasie 3 pierwszych miesięcy stosowania diety posiłki składają się z warzyw i owoców oraz soków warzywno-owocowych. Można jeść także chleb żytni, płatki owsiane. Po tym okresie włączane są inne produkty. Między innymi jogurty, mleko i jego przetwory. Ogranicza się artykuły zwierające dużo sodu i zastępuje się je tymi bogatymi w potas. Owoce i warzywa powinny pochodzić z ekologicznych upraw.

Zabroniona jest sól kuchenna oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Ponadto nie można jeść produktów przetworzonych, zawierających substancje konserwujące i inne składniki chemiczne. Niedopuszczalne są napoje gazowane, zupki błyskawiczne, produkty wędzone, solone i marynowane. Nie wolno spożywać alkoholu, ciastek, produktów mącznych z węglowodanami prostymi. Wyeliminować należy również grzyby, kleiki, czekoladę, lody, herbatę i kakao. Poza tym ogórki, ananasy, awokado, banany, jaja, tłuste sery oraz warzywa strączkowe.

Reklama: