Dieta kefirowa

Autor: Marzena Sosnowska — Styczeń 14, 2013

Dieta ta przeznaczona jest dla osób mających silna wolę i determinację. Żeby przyniosła oczekiwane skutki trzeba bowiem sumiennie przestrzegać jej reguł. Ponadto przez cały czas jej trwania należy pić duże ilości kefiru i stopniowo ograniczamy przyjmowanie innych produktów. Stosując dietę spożywamy kefir w takich ilościach, aby zaspokoić głód. Z czasem posiłki powinny składać się wyłącznie mlecznego płynu. Na początki dobrze jest jeść chudy ser, a przed kolejne 2 dni pić tylko kefir. Za jakiś czas trzeba wprowadzić warzywa gotowane lub surowe. Najlepiej, aby odbywało się to stopniowo. Ostatniego dnia stosowania diety dobrze też wprowadzić do jadłospisu gotowane mięso.

źródło zdjęcia: dieta.edu.pl

I odmiana diety

W pierwszej odmianie tej metody chudnięcia należy zadbać, żeby na początku wielkość posiłków była zmniejszana, a pod koniec stosowania diety powoli zwiększana.

II odmiana diety

Drugi sposób polega na tym, że bazą wszystkich posiłków jest kefir, ale można jeść również inne produkty. Czyli na przykład pierwszego dnia można zjeść kurczaka z kefirem, kolejnego owoce, itp. Metodę te stosuje się 5 dni pamiętając, żeby czwartego dnia pić jedynie kefir, a ostatniego wyłącznie wodę.

źródło zdjęcia: mariola1975.blogspot.com

Diety nie można stosować częściej niż co 2 miesiące, ponieważ może osłabić system odpornościowy. Co ważne kefir można zastępować maślanką lub jogurtem naturalnym, bo mają podobny wpływ, a nieco wzbogacają smakowo dietę.

źródło: slimdown

Reklama: