Dieta krótkiego postu

Autor: Ola Nowak — Sierpień 18, 2013

Dieta krótkiego postu, a właściwie dieta 5:2 to nowe rozwiązanie w odchudzaniu, które święci od zeszłego roku triumfy w Stanach Zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich. Zaletą jest tu przede wszystkim brak rozbudowanych zasad i konieczności układania specjalnych, wyszukanych jadłospisów. Jest jedna podstawowa wytyczna – przez dowolne 5 dni w tygodniu jemy wszystko, tak jak lubimy i ile chcemy, a przez dwa wybrane, następujące po sobie dni pościmy, przechodząc na dietę 500 kalorii w przypadku kobiet i 600 kalorii w przypadku mężczyzn, stosując wówczas nie pozbawione tłuszczu, ale niskotłuszczowe pożywienie.

tape measure wrapped around the apple isolated on white backgro

Źródło: www.iclipart.com

Taką formę odchudzania spopularyzowali brytyjscy dziennikarze medyczni – dr Michael Mosley i dr Mimi Spencer, wydając książkę „Dieta 5:2 dr. Mosleya”. Stosując dietę krótkiego postu można schudnąć około pół kilograma tygodniowo, a do tego uzyskać obniżenie poziomu cholesterolu i zwiększyć wrażliwość organizmu na insulinę oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Dieta jest też doskonałym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy z wytrwaniem na diecie i radzeniem sobie bez ulubionego jedzenia. Tym bardziej, że badania amerykańskich naukowców wykazały, że stosując tę dietę, prędzej czy później każdy traci na wadze, a często mała ilość kalorii w ciągu dwóch dni postu powoduje, że przez kolejne pięć dni normalnego jedzenia jemy zdecydowanie mniej i zdrowiej, ponieważ nasz organizm się przestawia – sporadyczne niedojadanie reguluje łaknienie i wcale nie wywołuje potrzeby rekompensowania głodówki dużymi ilościami jedzenia.

Vegetarian burgers

Źródło: www.iclipart.com

Należy jednak pamiętać, że przed zastosowaniem tego typu diety związanej z okresem głodówkowym należy skonsultować się z lekarzem, szczególnie jeśli na coś przewlekle chorujemy i przyjmujemy leki. Dieta ta nie jest wskazana dla osób chorujących na cukrzycę typu 1 oraz cierpiących na zaburzenia odżywiania. Głodówek zdecydowanie nie można stosować u dzieci i młodzieży poniżej osiemnastego roku życia.

 

 

Reklama: