Dieta na bazie warzyw cebulowych

Autor: Michał Wrona — Styczeń 03, 2014

Warzywa cebulowe są wykorzystywane w polskiej kuchni od pokoleń. Mają bowiem niewiele kalorii, mnóstwo witamin, a do tego niewiele kosztują i są łatwo dostępne. Zalicza się do nich szczypiorek, czosnek, cebulę i pora. Warto zastosować dietę na ich bazie, aby być zdrowym oraz zrzucić zbędne kilogramy.szcz

Dietę opartą na warzywach cebulowych powinno stosować przez 2 tygodnie. Jadłospis powinien składać się z 5 posiłków o łącznej wartości kalorycznej nie przekraczającej 1080 kcal. Codziennie powinno dominować jedno warzywo cebulowe (dzień cebulowy, szczypiorkowy itp.). Posiłki z jego udziałem mogą występować 2 lub 3 razy dziennie. Stosując dietę nie odnotowuje się gwałtownego spadku wagi przez co jest bezpieczna dla organizmu. W trakcie jej stosowania można spożywać chude produkty mięsne, nabiał, warzywa, owoce. Należy też pić dużo wody mineralnej ok 1,5 l dziennie. Średnio w ciągu tygodnia chudnie się od pół do 1 kg. Dieta polecana jest osobom dorosłym chcącym zrzucić niewiele kilogramów. Nie można jej stosować gdy ma się tendencję do wzdęć, wrażliwy układ pokarmowy, w czasie ciąży lub karmienia piersią.

Reklama: