„Dieta pączkowa” czyli tłusty czwartek już jutro

Autor: Ola Nowak — Luty 26, 2014

Mało kto potrafi odmówić sobie zjedzenia pysznego pączka chociaż ten jeden jedyny raz w roku, czyli w tłusty czwartek. Nawet jeśli dobrze wiemy ile takie słodkie cudeńko kryje w sobie kalorii i ile później czasu będziemy musieli spędzić na siłowni, aby ten nadmiar słodkości zrzucić. Tak czy inaczej tłusty czwartek już jutro, warto zatem poświęcić chwilkę na przygotowanie własnych pączków. Bo skoro już mamy „grzeszyć”, a nawet łamać założenia diety, jeśli na takiej przebywamy, to przynajmniej w pyszny sposób. Robiąc pączki w domu mamy przede wszystkim większą kontrolę nad tym, co w nich się znajduje i z jakich składników je zrobimy. Możemy je również odchudzić nieco, zastępując np. mąkę pszenną tą orkiszową, kupny dżem domowymi powidłami smażonymi z małą ilością cukru, a jajka sklepowe, zdrowszymi i smaczniejszymi jajkami wiejskimi. Oczywiście to już decyzja każdego z nas, jak bardzo chce odpuścić sobie dietę na rzecz pączków. Podajemy przepis na pyszną, domową wersję tych słodkości.

www.iclipart.com

www.iclipart.com

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 1/2 litra mleka ciepłego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • kieliszek spirytusu (to według uznania)
  • sól do smaku
  • dżem , cukier puder do posypania lub lukier

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, a drożdże ucieramy z dwoma łyżkami cukru. Następnie  dodajemy około 20 dkg mąki i wszystko zalewamy jedną szklanką lekko ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy wszystko łyżką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Jajka ubijamy na parze z cukrem w dużym garnku, a po wyrośnięciu rozczynu dodajemy jajka, resztę mąki i mleka, a także roztopione masło i szczyptę soli. Wyrabiamy przez 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (pod koniec można dodać spirytus).

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, bierzemy niewielką ilość na dłoń i formujemy krążki, odkładamy je na wysypaną mąką stolnicę , przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki z obu stron na odpowiedni kolor. Dżem nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie grubej igły i nadziewamy przestudzone pączki, a później obsypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Reklama: