Dieta truskawkowa

Autor: Marzena Sosnowska — Czerwiec 03, 2014

Truskawki to źródło kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, błonnika i witamin K, B5, B6, C, a także magnezu, potasu oraz wapnia. Do tego zawierają sporo wody – 90% i mało kalorii w 100 g znajdzie się ich jedynie 28. Stosując dietę truskawkową można schudnąć około 2 kg w ciągu 4 dni. Ze względu na ryzyko nie dostarczenia wszystkich składników odżywczych nie zaleca się stosowania jej dłużej niż wspomniany czas.d

W czasie trwania kuracji je się 5 razy w ciągu dnia. Na II śniadanie i podwieczorek należy zjeść po garści truskawek. W czasie pozostałych posiłków można je łączyć z makaronem, ryżem, twarożkiem, jogurtem, tworzyć z owoców koktajle, dodawać do prostych sałatek czy dań obiadowych. Taka dieta oprócz utraty wagi doskonale otruje i oczyści organizm, wyreguluje poziom cholesterolu, poprawi wygląd skóry i włosów. Nie powinny jej jednak stosować osoby cierpiące na cukrzyce i alergicy.

Reklama: