Dieta wodna

Autor: Michał Wrona — Luty 07, 2013

Picie dużej ilość wody jest zdrowe i pomaga w wielu dolegliwościach. Dzięki niej uda się zredukować wzdęcia lub zaparcia. Do tego w czasie jej trwania nie towarzyszy nam ciągłe uczucie głodu. Jak widać taka dieta ma sporo zalet warto ją jednak stosować przestrzegając pewnych zasad.

źródło: nutrina.pl

źródło: nutrina.pl

Choć w czasie jej trwania spożywa się dużo wody (około 2 l w ciągu doby) trzeba ją pić w niewielkich porcjach. Oczywiście dieta nie przyniesie oczekiwanych skutków, jeśli będzie spożywać się cukry i tłuszcze w postaci słodzonych napoi, fast foodów lub chipsów. W czasie diety wodnej należy również unikać serów i krowiego mleka. Nie zaleca się też picia kawy. Jeżeli ktoś nie może się bez niej obejść lepiej zastąpić ją zbożowym odpowiednikiem. Poza tym potrawy nie powinny być mocno przyprawiane, aby nie pobudzać apetytu. Dobrze zastąpić je oliwą z oliwek. Natomiast przed pójściem spać nie powinno zapomnieć się o wypiciu herbatki oczyszczającej. Dzięki temu jeszcze sprawniej pozbędziemy się toksyn z organizmu.

Przykładowy jadłospis na jeden dzień powinien wyglądać na przykład w taki sposób:

Przed śniadaniem wypija się 1 do 2 szklanek wody z sokiem z połowy cytryny lub wywarem ziołowym. Potem można przejść do zjedzenia porannego posiłku.

Śniadanie: można wybrać 0,5 szklanki zbożowej kawy albo ziołowej herbatki i 2 kromki chrupkiego, ciemnego pieczywa posmarowanego odrobiną miodu lub starte jabłko połączone z muesli albo też sałatkę owocową lub warzywną z sezonowych produktów.

Na drugie śniadanie powinna wystarczyć stopniowo pita butelka wody.

Obiad może składać się z 1 torebki ryżu a do tego ugotowany lub przyrządzony na grillu filet drobiowy (najlepiej z kurczaka lub indyka) oraz sałaty zielonej przyprawionej oliwą z oliwek. Zamiast tego można wybrać zupę-krem z jarzyn w skład, której wejdzie marchewka, pietruszka, seler, por, ryż i brukselka. Albo też zjeść sałatkę z kalafiora, marchwi i fasoli.

Na podwieczorek można zjeść mały jogurt naturalny lub kefir z paroma truskawkami.

Kolacja powinna składać się z pokrojonego szpinaku i pomidorów albo 2 kromek pieczywa z 2 plasterkami chudej wędliny i 1 ogórka lub pomidora.

Reklama: