Dieta wspomagająca walkę z anemią

Autor: Michał Wrona — Czerwiec 12, 2014

Powodów anemii może być kilka: duży ubytek krwi, niedożywienie, złe wchłaniane się składników odżywczych, przewlekła choroba. Jeśli ma się do niej skłonności oprócz przyjmowania lekarstw należy zwrócić szczególną uwagę na dietę.
W jadłospisie powinno być jak najmniej tłuszczy oraz węglowodanów, ponieważ mogą zaognić chorobę. Unikać lepiej jedzenia placków, ciast, makaronów, kaszy i innych mącznych klusek, a także tłustych potraw. Zaleca się również graniczyć spożycie mleka, które może zahamować apetyt, a także kawy, bo ta często przyczynia się do ograniczenia przyswajania żelaza.

m

źródło: przepisy-dla-dzieci.pl

Zaleca się z kolei spożywania produktów bogatych w witaminy zwłaszcza C (pomaga w przyswajaniu żelaza), białko zwierzęce oraz żelazo. W diecie nie może więc zabraknąć twarogu, sera, jajek, mięsa, owoców i warzyw. Potrawy mięsne dobrze jest dusić bądź piec na ruszcie, aby zminimalizować dodawanie do niego tłuszczu, a także jeść na surowo na przykład pod postacią tatara. Dania powinny wzmagać apetyt, a więc posiadać wyrazisty smak (kwaskowe lub ostre). Taki efekt uzyska się doprawiając je ziołami. Oprócz tego posiłki powinny być lekkie, dlatego też nie zaleca się jedzenia zup wzbogaconych o zasmażki czy zabielonych śmietaną. W czasie diety anty anemicznej można do głównego posiłku wypijać niewielką ilość wytrawnego czerwonego wina, a także jeść galaretki i pić kompoty.

Reklama: