Dieta ze zwiększoną zawartością magnezu

Autor: Redakcja — Lipiec 08, 2015

image of fresh vegetables isolated on white

Atakują Cię niekontrolowane skurcze lub drganie powiek? Cierpisz na bezsenność lub rano budzisz się przemęczony, mimo że przespałeś całą noc? Do tego masz problemy z koncentracją? To prawdopodobnie objawy niedoboru magnezu. Jest to problem dużej części naszej społeczeństwa, o czym najlepiej świadczy popularność różnego rodzaju suplementów diety, które mają na celu zwiększenie poziomu tego pierwiastka w naszym organizmie. My jednak odradzamy stosowanie takich środków i zachęcamy Was do naturalnego dostarczania sobie magnezu.

Każdy człowiek potrzebuje dziennie ok. 300-400 mg magnezu dziennie, lecz niewiele osób przykłada do tego odpowiednią wagę, co prowadzi do wymienionych w pierwszym akapicie skutków. Jakie pokarmy są zatem źródłem magnezu?

– rośliny zielone – w szczególności strączkowe jak fasola

– soja

– kukurydza

– awokado

– kasze

– banan

– kakao (gorzka czekolada)

– orzechy i migdały

– mleko.

Jakie posiłki polecamy? Swietnym rozwiązaniem na śniadanie będzie z pewnością kasza jaglana na mleku lub płatki kukurydziane.

Obiad powinien zawierać jak najwięcej zielonych warzyw, dlatego idealnym rozwiązaniem będzie zupa ogórkowa. Drugie danie to np. pierś z kurczaka z orzechami oraz fasolą.

Podwieczorek – tutaj sprawa jest prosta, czyli gorzka czekolada (najlepiej 70% i więcej).

Kolacja. Podobna do śniadania, lecz należy pamiętać, aby składała się w większej mierze z białka niż węglowodanów oraz tłuszczy, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie np. jogurt naturalny z dodatkami (np. z łyżeczką gorzkiego kakao oraz garścią orzechów – na słodko).

Oczywiście, to tylko propozycje posiłków uzupełniających poziom magnezu. Ogranicza Was w zasadzie jedynie wasza własna kreatywność. Taką dietę polecamy w szczególności osobom uprawiającym sport, gdyż to oni są najbardziej narażeni na wypłukiwanie się magnezu z organizmu w związku ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym.

Reklama: