Dietetyczna nutella z diety Dukana

Autor: Ola Nowak — Luty 23, 2015

Niejedna osoba na diecie wiecznie walczy z pokusą na słodycze, chociażby w postaci różnego rodzaju masełek i kremów czekoladowych czy czekoladowo – orzechowych. Otóż można nieco zaspokoić swoje kubki smakowe przygotowując taką nutellę samodzielnie w domu, wg przepisu z diety białkowej Dukana – będzie niskokalorycznie, dietetycznie, a słodko i czekoladowo. A do tego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut.

pinkcake.blox.pl

pinkcake.blox.pl

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 1/2 łyżeczki żelatyny,
  • odrobina gorącej wody (ok. 3 łyżki),
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego 0%,
  • 1 łyżka mleka 0 %,
  • 1/2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki kakaa odtłuszczonego,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 -2 rozkruszone tabletki słodziku – poszukaj go tutaj

Przygotowanie:

Do naczynia wbijamy żółtko, a następnie dodajemy do niego żółtko, jogurt, mleko, mąkę kukurydzianą, kakao, cynamon i rozkruszony słodzik . Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie gładka masa. W odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, a gdy się rozpuści, dodajemy ją do masy czekoladowej. Teraz wszystko bardzo energicznie mieszamy, np. przy pomocy blendera. Kiedy po około jednej minucie powstanie gładka masa wstawiamy nutellę w plastikowym pojemniczku z zamknięciem lub w zakręconym słoiczku do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy i nutella gotowa. Przechowujemy ją w lodówce, w przeciwieństwie do sklepowych kremów.

Reklama: