Dlaczego warto jeść awokado?

Autor: Justyna Jucha — Październik 13, 2015

Awokado to stosunkowo mało popularny owoc. Wpływać na to może dość wysoka cena (nawet kilka złotych), a także brak pomysłów na to, z czym owoc ten połączyć. O ile pierwsze cecha jest niestety obiektywna, o tyle przepisów na dania z awokado w internecie jest mnóstwo. My podpowiadamy dlaczego w ogóle warto jeść ten owoc oraz jakie ma on właściwości prozdrowotne.

awokado

Przede wszystkim w awokado znajdziemy witaminę E. Jej zadaniem jest między innymi przekształcanie wolnych rodników (odpowiedzialnych np. z procesy starzenia skóry) w substancje obojętne dla organizmu. Kolejny składnik to glutation, czyli przeciutleniacz również unieszkodliwiający wolne rodniki, ale też neutralizujący różne substancje rakotwórcze. Glutation usuwa też z organizmu wiele toksyn.

Kwasy omega 3, które również znajdziemy w awokado, wzmacniają odporność całego organizmu oraz również niszczą wspominane już wolne rodniki. Sam olejek z awokado to natomiast bogate źródło witamin A, D, E, B oraz lecytyny i swalenu. Wszystkie one działają przeciwzapalnie, pobudzają odbudowę kolagenu w skórze, a także łagodzą podrażnienia skóry.

Reklama: