Dlaczego warto jeść imbir?

Autor: Justyna Jucha — Październik 20, 2015

Mam wrażenie, że imbir to roślina bardzo niedoceniana. Zdecydowanie za rzadko gości ona bowiem w naszych potrawach. A nie dość, że imbir ma genialny smak, to jeszcze jest bardzo zdrowy. W tym tekście spróbuję więc wam opowiedzieć nieco o tym, dlaczego dokłądnie warto jeść imbir.

imbir

Imbir znany jest między innymi z tego, że przyspiesza metabolizm, dzięki temu pomaga w odchudzaniu i ogólnie w regulacji procesów trawiennych. Dzieje się tak dzięki temu, że zwiększa on produkcję śliny oraz żołądkowego soku, posiadając jednocześnie działanie żółciopędne i rozkurczowe. Wspomniana przyprawa pomocna jest też w przypadku braku apetytu czy częstych nudnościach i wymiotach.

Idąc dalej, osoby regularnie jedzące imbir mają lepsze krążenie krwi, dzięki do ich organizmów dociera więcej tlenu i różnych odżywczych substancji. Dzięki imbirowi także chronimy się przed zakrzepami krwi i zbyt wysokim poziomem cholesterolu, zmniejszamy bóle menstruacyjne, a nawet zapobiegamy tak męczącym migrenowym bólom głowy.

Ale to nie koniec. Ta wyjątkowa przyprawa wzmocni naszą odporność, złagodzi bóle w stawach, rozgrzeje, poprawi koncentrację, a nawet wyleczy infekcje pojawiające się w jamie usten czy gardle. Jak więc widać, niepozorny imbir ma bardzo szerokie, kompleksowe działanie na nasz organizm. Od dziś więc imbirowe kłącze niech na stałe zagości w naszych kuchniach i na naszych stołach, nie znikając stamtąd nigdy. DLa zdrowia, urody i dobrego samopoczucia.

Reklama: