Dzięki tym produktom Twoje trawienie będzie o wiele szybsze!

Autor: Justyna Jucha — Październik 05, 2015

Siedzący tryb życia, niezdrowa dieta, stres, wieczne zabieganie… Wszystko to sprawia, że nasze trawienie może spowalniać, a my będziemy cierpieć na bóle brzucha, zaparcia czy wzdęcia. Aby ich uniknąć, warto często jeść produkty przyspieszające trawienie. Co dokładnie tak działa?

sliwki

Przede wszystkim woda, której powinniśmy pić do 2 litrów dziennie. Jest ona doskonałym zamiennikiem dla kawy czy mocnej czarnej herbaty, które nie są polecane. Kolejna rzecz to kiszona kapusta, będąca bogatym źródłem kwasu mlekowego dobrze wpływającego na ruchy jelit i powstawanie gnilnych bakterii.

Idąc dalej, na przyspieszenie trawienia polecamy suszone śliwki (około trzech dziennie), kefiry i jogurty (ok 200 ml dziennie), pszenne otręby (minimum 2 łyżki na dzień), siemię lniane (do 2 łyżek dziennie) oraz oliwa z oliwek. Z tą ostatnią powinno się jednak uważać, gdyż jest ona wysokokaloryczna, dlatego spożywajmy jej nie więcej niż łyżkę dziennie.

Reklama: