Fishburger dla każdego

Autor: Michał Wrona — Luty 03, 2014

Zjedzenie fishburgera nie musi wiązać się z przyjęciem nadmiaru kalorii. Zaprezentowany przez nas przepis udowadnia, że może stanowić on zdrowy, pełen składników odżywczych i zbilansowany posiłek.f

Składniki na fishburgera:

  • 2 puszyste orkiszowe bułki
  • 200 g fileta z dorsza lub innej morskiej ryby
  • 3 spore garście świeżego/mrożonego szpinaku
  •  garść roszponki
  • garść szpinaku świeżego
  • 1 cebulka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy

Dresing bazyliowy:

  • 4 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • garść liści świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Filet myje się, osusza i dzieli na 2 porcje. Potem naciera z obu stron solą, pieprzem i z jednej ziołami prowansalskimi. Aby wszystko się przegryzło rybę odstawia się na 15 minut. W tym czasie podsmaża się na oliwie czosnek i dodaje do niego porwany szpinak. Dusi go do momentu aż zwiędnie, a potem doprawia do smaku.

Rybę należy ugotować na parze (5–7 minut). Następnie na każdy kawałek nakłada się szpinak. Do ryby doskonale pasuje sos. Aby go wykonać miesza się jogurt, majonez, posiekaną bazylię oraz przyprawy.

Na koniec przekrawa się bułki i podgrzewa je na grillu. Jedną część smaruje się łyżeczką dressingu, nakłada roszponkę, świeży szpinak, dorsza i cebulę pokrojoną w krążki. Całość polewa się jeszcze odrobinę sosem, a następnie przykrywa drugą połową bułki.

Reklama: