Galaretka arbuzowa czyli pomysł na lekki deser

Autor: Ola Nowak — Sierpień 25, 2015

Arbuz to fantastyczny owoc, który zawiera dużo wody, dzięki czemu jest lekki i dietetyczny. Desery na bazie arbuza doskonale sprawdzają się zatem w upalne letnie dni, kiedy sam organizm wzbrania się przed ciężkimi deserami. Z arbuza można na przykład zrobić pyszną, lekką i orzeźwiającą galaretkę. Poniżej przepis na cztery porcje.

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 100 g schłodzonego arbuza do podania
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 100 g jagód
iclipart.com

iclipart.com

Sposób przygotowania:

Arbuza kroimy na kawałki i wyjmujemy wszystkie pestki. Blenderem miksujemy łącznie z sokiem z cytryny i ksylitolem, a następnie odlewamy jedną trzecią szklanki powstałego soku, dodajemy do tego żelatynę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Żelatynę dodajemy do pozostałego soku i mieszamy. Na dnie pucharków układamy jagody,  a następnie zalewamy je galaretką. Ostawiamy do lodówki do stężenia na około dwie godziny. Dekorujemy pokrojonym w kostkę arbuzem i listkami mięty lub melisy.

 

Reklama: