Grypa żołądkowa – jaką dietę podczas niej stosować?

Autor: Justyna Jucha — Listopad 06, 2014

Grypa żołądkowa to nic przyjemnego. Dlatego też warto robić wszystko, by jej objawy zniknęły jak najszybciej. Jednym z niezawodnych sposobów jest tu przejście na przynajmniej kilka dni na specjalną, lekką dietę. Poniżej przedstawiamy przykład właśnie takiej.

źródło: ofeminin.pl

źródło: ofeminin.pl

Pierwszego i drugiego dnia, gdy mdłości, wymioty i inne żołądkowe objawy są bardzo silne, zamiast jeść warto więcej pić. Polecamy niesłodzoną czarną herbatę oraz napary z ziół takich jak nagietek, rumianek, szałwia i mięta. Gdy objawy zelżeją, warto dołożyć do diety bulion ugotowany ze świeżych warzyw.

Gdy biegunka i wymioty za nami, możemy zacząć jeść ryżowe kleiki czy kaszę mannę gotowaną na wodzie. Za następny dzień możemy powoli jeść suchary, a także pić wywary warzywne, a następnie jajka na miękko, gotowane mięso z kurczaka czy indyka oraz gotowane ziemniaki. Przy takim menu warto pozostać przez kolejne dwa-trzy dni.

Reklama: