Intenson Stevin w kryształkach

Autor: Justyna Jucha — Październik 23, 2017

Jak powszechnie wiadomo, wrogiem odchudzania i szczupłej sylwetki, ale również zdrowia jest spożywanie białego cukru i cukrów prostych w postaci słodyczy i kolorowych napojów. Alternatywą mogą być tu stewia, ksylitol, jak również różnego typu słodziki. Prezentujemy słodzik w kryształkach Stevin od Intenson.

Zalety i działanie słodzika Stevin od Intenson

słodzik zdrowszy od białego cukru

okazje.info.pl

Słodzik stołowy Stevin został wyprodukowany na bazie erytrytolu i glikozydów stewiolowych. Erytrytol jest naturalnym, niskokalorycznym słodzikiem i powszechnie występuje w owocach, warzywach, a także w nasionach roślin i w grzybach. Erytrytol ma delikatny słodki smak, a przy tym nie powoduje próchnicy zębów i po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być też stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Składnik słodzika – erytrytol został wzbogacony glikozydami stewiolowymi, które są stosowane w Ameryce Południowej od setek lat jako środek słodzący. Siła słodząca glikozydów stewiolowych jest od 250 do 350 razy wyższa od zwykłego cukru. Pozyskuje się je z liści roślin o nazwie stewia, które są umieszczane przez tydzień pod wodą. Tak uzyskany roztwór wodny jest kolejno oczyszczany i suszony, aż do uzyskania kryształów glikozydów stewiolowych.

Produkt marki Intenson należy stosować jak zwykły biały cukier. Można go wykorzystywać do gotowania, pieczenia lub słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. W jego składzie podstawą jest erytrytol – 99%. Reszta to glikozydy stewiolowe – Rebaudiozyd A.

Reklama: