Jaglane ciasteczka z czekoladą oraz żurawiną

Autor: Justyna Jucha — Kwiecień 26, 2016

W zeszłym tygodniu w kategorii „Diety” pisaliśmy o zaletach płatków jaglanych. Dziś chcielibyśmy pójść w temacie płatkowym krok dalej i zaproponować Wam przepis na pyszne ciasteczka, których głównym składnikiem jest kasza jaglana.

14

Co potrzebujemy do ciasteczek jaglanych?

  • 100 gram jaglanej kaszy
  • szklankę owsianej mąki
  • jedno jajko
  • 100 mililitrów mleka półtora procent
  • łyżkę masła
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • jednego banana
  • łyżkę miodu
  • kostkę czekolady gorzkiej
  • 50 gram suszonej żurawiny
  • 50 gram arachidowych orzechów
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kaszę gotujemy o pięć minut krócej niż zaleca producent. Gdy ona przestygnie dorzucamy do niej proszek, cynamon, mąkę, żurawinę i orzechy posiekane dość grubo. Po przemieszaniu dodajemy miód, miękkie masło, posiekanego w kostkę banana, mleko i jajo. Mieszamy aż zrobi się gęsta masa. W przypadku jej zbytniego zgęstnienia dodajemy mleka. Nakładamy ciasteczka łyżeczką na blachę i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Reklama: