Jajka na wielkanocnym stole – nie tylko kurze

Autor: Ola Nowak — Marzec 21, 2014

Symbolem Wielkanocy, bezpośrednio kojarzonym z tymi świętami jest jajko – symbol nowego życia i odrodzenia. To ono w postaci pisanek stanowi główny element wielkanocnego koszyczka i w formie różnych dań gości na świątecznym stole przez całe święta. W polskiej kulturze przyjęło się, że spożywa się przede wszystkim jajka kurze, jednak coraz częściej pojawiają się także na stołach jaja przepiórcze czy nawet strusie. Symbolika jajka jest jednak zawsze taka sama i wierzy się, że dzielenie się jajkiem umacniania więzi rodzinne i korzystnie wpływa na relacje między najbliższymi.

www.iclipart.com

www.iclipart.com

 Dlaczego jajko kurze? Jest ono preferowane w polskich domach ze względu na swoją powszechność, ale również ze względu na wartości odżywcze, takie jak białko i witaminy. Należy tu jednak podkreślić, że oprócz dobrych wartości jajko kurze charakteryzuje duża zawartość cholesterolu, co  sprawia, że istnieją pewne ograniczenia dotyczące bezpiecznej ilości zjadanych jaj. Według wytycznych dietetyków, nie powinno się przekraczać jedzenia 3-4 jajek tygodniowo. Kolejną „pułapką” kurzych jaj jest ich alergiczność – białko jajka kurzego jest silnym alergenem, głównie poprzez białko, dlatego tym bardziej warto poszukać alternatywy dla jaj kurzych na wielkanocny stół.

www.iclipart.com

www.iclipart.com

Zatem jeśli nie jajko kurze to jakie? Najczęściej wybierane są jako alternatywa dla jajek kurzych, jaja przepiórcze. Mają one niewielkie rozmiary, ale przy tym zdrowszą zawartość niż jajka kurze. Mają jeszcze więcej niż one wartości odżywczych, a przy tym jednocześnie o wiele mniej cholesterolu i tłuszczu. Nie zawierają również alergenów, dzięki czemu stanowią świetne rozwiązanie dla alergików. Również ich przygotowanie do spożycia nie jest trudne – bardzo szybko się je gotuje. Małe jajka można podać w formie ugotowanej z wędzonym łososiem lub kawiorem. Można także zastosować je w sałatce czy dodać do świątecznego żurku. Jajka przepiórcze „po szkocku” to dobra alternatywa dla nudnych mielonych. Ugotowane jajka wystarczy dobrze oblepić doprawionym mięsem mielonym, a potem podsmażyć, a w efekcie po rozkrojeniu taki kotlecik jest niezwykle apetyczny.

Reklama: