Kapusta – warzywo idealne dla odchudzających się

Autor: Justyna Jucha — Październik 01, 2015

Wiele osób myśląc o diecie odchudzającej myśli o wyrzuceniu z codziennego menu smażonych mięs, słodkich czy słonych przekąsek, grzybów oraz innych ciężkostrawnych rzeczy. Często postanawiają oni zamienić te produkty na warzywa. Ale, uwaga!, nie wszystkie z jarzyn będą nam pomocą w pozbyciu się niechcianych kilogramów. Jednym z tych, które na pewno pomogą, jest kapusta.

W 100 gramach kapusty jest zaledwie 100 kalorii. Dodatkowo wspomniane warzywo działa leczniczo, poprawiając perystaltykę jelit oraz regulując procesy trawienne. Co więcej, popularna biała kapusta jest pomocna w walce z cellulitem, tak nielubianym przez wiele pań. A ta kiszona zawiera też enzymy bardzo pomocne w trawieniu złych tłuszczów.

Odchudzając się dobrze jest jeść surówkę z białej kapusty z dodatkiem zmielonych majeranku i kminku. Oprócz niej obowiązkową pozycją w menu jest zupa kapuściana, skuteczny pogromca tłuszczu. Aby ją przygotować, potrzebna będzie nam główka włoskiej bądź białej kapusty, papryka, cebula, marchew, pomidory oraz ulubione przyprawy. Wśród przypraw nie może się znaleźć jednak sól zatrzymująca wodę w organizmie.

 

Reklama: