Lekka sałatka śledziowa z żurawiną

Autor: Marzena Sosnowska — Grudzień 09, 2013

Święta wcale nie muszą być tłuste i męczące dla naszego żołądka. Spokojnie można je nieco odchudzić, chociażby podając na stół lekką, śledziową sałatkę z dodatkiem suszonej żurawiny.

źródło: magazyn-kuchnia.pl

źródło: magazyn-kuchnia.pl

Aby przygotować sałatkę śledziową z suszoną żurawiną potrzebujemy:

  • jeden płat śledziowy podwójny, marynowany,
  • większy ogórek konserwowy (jeden),
  • dwie nieduże marynowane papryki,
  • pół cebuli czerwonej,
  • żurawinę suszoną (łyżkę),
  • mała garstka koperku,
  • łyżeczka greckiego jogurtu.

Sposób przygotowania:

Śledzia obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Papryki, cebulę, ogórka, żurawinę i koperek również kroimy drobno. Tak przygotowane składniki wkładamy razem do większej, metalowej miski, łączymy z jogurtem i dokładnie mieszamy. Następnie gotową sałatkę rozkładamy do mniejszych miseczek i albo tak podajemy na stół (wcześniej dekorując koperkiem i żurawiną), albo też po odstawieniu w miseczkach na około godzinę przewracamy naczynia na talerzyk i wyjmujemy. W ten sposób uzyska się bardzo ładny kopczyk, który również dekorujemy żurawiną oraz koperkiem i podajemy na stół.

Reklama: