Lekki obiad czyli kalafior nadziewany mięsem

Autor: Ola Nowak — Sierpień 18, 2015

W ciepłe i gorące dni lata szukamy dań lekkich z dużą ilością warzyw. Zdrowe, lekkostrawne i małokaloryczne mogą jednak również być dania z mięsem, jak np. kalafior nadziewany mięsem.

Składniki (4 porcje):

  • 1 kalafior
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • olej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, łyżeczka majeranku
iclipart.com

iclipart.com

Sposób przygotowania:

Kalafiora gotujemy w całości na półmiękko, następnie wyjmujemy z garnka i głąbem do góry wkładamy do miski nieco większej od naszego kalafiora. Wycinamy głąb robiąc wgłębienie, do którego będziemy nakładać farsz. Farsz przygotowujemy z mięsa mielonego z solą, pieprzem, jajkiem, tartą bułką, wyciśniętym czosnkiem, majerankiem oraz posiekaną i zeszkloną cebulą. Dodajemy do tego startą marchewkę. Wyrabiamy masę i napełniamy nią kalafiora, którego następnie przekładamy głąbem w dół do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Przykrywamy papierem do wypieków i pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zdejmujemy papier, smarujemy wierzch kalafiora śmietaną, posypujemy serem i jeszcze raz pieczemy przez 15 minut, ale już bez przykrycia.

 

Reklama: