Margaryna czy masło – co wybrać?

Autor: Redakcja — Październik 02, 2014

Ile osób tyle opinii – to powiedzenie doskonale odnosi się także do tematu co jest zdrowsze: „masło czy margaryna”? Przyjrzyjmy się nieco bliżej ich różnicom i na ich podstawie stwierdźmy, z którego tłuszczu wolimy korzystać.

Masło

1_2129Prawdziwe masło tworzy się jedynie ze śmietany. Choć wiele osób o tym nie wie, tłuszcz ten nie nadaje się do smażenia – zbyt szybko się pali, powodując uwalnianie się szkodliwych związków.

Właściwości:

  • Jest to bogate źródło witamin A, D, E i karotenoidów, mających właściwości antyoksydacyjne.
  • Ułatwia wchłanianie składników odżywczych
  • Dzięki witaminom, m.in. Odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania serca, wchłaniania się wapnia, chroni przed wolnymi rodnikami.
  • Zawartość lecytyny poprawia pamięć i koncentrację
  • 80 % składu masła to tłuszcz, w którym większość to nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) – są niekorzystne dla zdrowia, bo przyczyniają się do zwiększenia poziomu cholesterolu.

Margaryna

Margarynę otrzymuje się w 80% z nierafinowanych olejów nieutwardzonych i 20 % z utwardzonych tłuszczów roślinnych. Posiada ona NNKT, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe.

Właściwości:

  • NNKT przeciwdziałają sklerozie i zatykaniu się żył
  • Niektóre rodzaje posiadają kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które mogą działać przeciwnowotworowo.
  • Posiada witaminy A, D i E, więc zaleca się ją dzieciom, które skończyły trzy lata oraz osobom z chorobami krążenia

Warto jednak pamiętać, że nadmiar spożywania każdego tłuszczu jest dla naszego organizmu szkodliwy – może prowadzić do otyłości.

Reklama: