Młody zielony jęczmień-bomba witaminowa dla organizmu

Autor: Ola Nowak — Grudzień 31, 2014

Młody, zielony jęczmień podbija świat dietetyki. Jest to obecnie najpopularniejszy środek dietetyczny. Zawiera antyoksydant, który działa przeciw wolnym rodnikom nawet pięćset razy skuteczniej niż witamina E.Wolne rodniki są odpowiedzialne za starzenie się, ale również powstawanie astmy oskrzelowej czy choroby Parkinsona i nowotworów. Młody jęczmień zwalcza je i pomaga wyhamować procesy chorobotwórcze, ma w swoim składzie masę witamin – C, E, z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, a także żelazo, magnez, mangan, cynk i krzem. Składnik jęczmienia zwalczają choroby skórne, takie jak trądzik, egzemy czy atopowe zapalenie skóry.

zdrowie.wp.pl

zdrowie.wp.pl

Młody jęczmień spożywa się w postaci ususzonego na proszek soku z siedmiodniowych listków rośliny. Miesza się go z wodą i pije. Aby zachować wszystkie wartości, jęczmień suszy się w specjalny sposób w niskiej temperaturze i bardzo szybko, aby nie doszło do utlenienia obniżającego wartość odżywczą rośliny. Dlatego właśnie udaje się zachować maksimum witamin i innych substancji leczniczych, które przy klasycznej obróbce w części zanikają. Preparaty młodego jęczmieniu nie zawierają konserwantów ani innych sztucznych dodatków.

Reklama: