Nasiona babki płesznik jako źródło błonnika

Autor: Ola Nowak — Kwiecień 16, 2015

Nasiona Babki Płesznik zawierają specjalne substancje, które pęcznieją w jelitach i działają jak środek przeczyszczający, wpływając pozytywnie na przemianę materii. Roślina ta wchłania bowiem niekorzystne substancje z pożywienia, oczyszczając jelita i pomagając w wypróżnianiu. Dodatkową zaletą rośliny jest to, że poprawia pracę jelit, redukuje zaparcia i pomaga w trawieniu. A to wszystko dzięki temu, że jest doskonałym źródłem dietetycznego błonnika. Łupinki babki płesznik chłoną wodę wielokrotnie przewyższającą ich objętość tworząc żel, który powoduje przesuwanie masy w jelitach w sposób bardzo skuteczny i delikatny.

okazje.info.pl

okazje.info.pl

Zalecany jest zatem dla osób z problemami jelitowymi, a także odchudzających się, ponieważ najwięcej w nasionkach Babki płesznik jest substancji śluzowych, które pod wpływem wody zwiększają swoją objętość, a pęczniejąc w żołądku mogą zapewnić uczucie sytości na dłużej. Nasiona Babki płesznik ze względu na zawarty błonnik, mogą wiązać toksyny, szkodliwe substancje powstałe w procesach metabolicznych oraz obniżać zły cholesterol LDL i podnosić dobry HDL, przez co wpływają na ochronę serca i całego układu krwionośnego. Nasiona babki płesznik są bardzo często zalecane osobom na diecie, które chcą schudnąć, ponieważ dzięki swym cennym właściwościom żelującym i pęczniejącym, mogą ograniczyć apetyt i utrzymują na dłużej uczucie sytości. Produkt nie zawiera glutenu oraz GMO. Producentem jest firma Smart Cafe.

Reklama: