Nasz przyjaciel karczoch

Autor: Justyna Jucha — Maj 23, 2016

Karczochy nie są powszechnie stosowane w naszych kuchniach. A to wszystko przez to, że jeśli chodzi o chodowlę raczej nie są one miłośnikami naszego klimatu. Trzeba jednak wiedzieć, że warzywa te mają całą masę zalet prozdrowotnych, a nawet odchudzających! Poza tym, jeśli są tylko odpowiednio przyrządzone, smakują wyśmienicie. Czas więc najwyższy na to, by zaprzyjaźnić się z karczochem, do czego niniejszym chcemy Was serdecznie i bardzo bardzo gorąco zachęcić.

7

Co kryje się w karczochu?

Niepozorny karczoch sprawnie obniży poziom złego cholesterolu, a przez to zapobiegnie powstawaniu lub rozwojowi choroby miażdżycowej naszego układu krążenia. Poza tym wspomniana roślina posiada doskonałe działanie żółtopędne a także, dzięki obecności dużej ilości błonnika (w stu gramach karczocha jest go aż pięć gram!), poprawia perystaltykę jelit. Ale to oczywiście nie koniec. W karczochy znajdziemy także sporo witaminy C oraz witamin z grupy B, beta-karotenu, flawonidów przeciwdziałających starzeniu się skóry, potasu, żelaza, sodu, wapnia oraz miedzi.

Co więc naturalne – karczocha spotkamy jako składnik całej masy tabletek odchudzających czy poprawiających pracę układu trawiennego. O wiele lepsze działanie wykazuje on jednak jedzony świeży, po wcześniejszym ugotowaniu na parze. W tej formie możemy jeść go raz w tygodniu, a nawet częściej. Karczochy możemy także dodawać do zdrowych sałatek z tuńczykiem czy pomidorem, w których świetnie skomponują się ze wspomnianymi składnikami.

 

Reklama: