Odchudzające właściwości malin

Autor: Ola Nowak — Maj 27, 2015

Maliny to owoce pyszne i bardzo zdrowe – z pewnością o tych faktach wie każdy z nas. Nie wszyscy jednak mają świadomość, że wspomniane owoce są też idealnymi składnikami diety odchudzającej. Dlaczego tak się dzieje? Skąd się biorą ich odchudzające właściwości?

Na początek jednak przyjrzyjmy się temu, jakie właściwości ma 100 gram tych niewielkich, różowych owoców. W takiej ilości malin znajdziemy tylko 33 kalorie, 1,3 grama białka, 12 gram węglowodanów, 31 miligramów witaminy C, a także całkiem sporo witaminy B3, cynku, foliowego kwasu, manganu oraz potasu. Co ważne, z ogólnej ilości 12 gram węglowodanów aż 6,7 gram to bardzo zdrowy błonnik.

 

okazje.info.pl

okazje.info.pl

Ze względu na zawartość kwasu foliowego i witaminy C w sporych ilościach, maliny działają jako przeciwutleniacze, a także wykazują działanie rozkurczowe (także przy bólach menstruacyjnych). Jako, że mają dużo błonnika, dodatkowo są świetną profilaktyką w raku prostaty, trzustki czy grubego jelita. I jako, że znajdziemy w nich substancje zbliżone składem do aspiryny, dzięki malinom zmniejszymy ból, będziemy też działać przeciwzapalnie.

A jeśli chodzi o odchudzanie – z pomocą niepozornych malin szybko pozbędziemy się z organizmu niestrawionych resztek jedzenia, a nawet toksyn. A to wszystko dzięki małym, malinowym pestkom, które same nie są trawione, ale działają świetnie jako oczyszczanie organizmu.

Reklama: