Odchudzające właściwości zielonej kawy

Autor: Justyna Nowak — Listopad 04, 2013

Zielona kawa, która pochodzi głównie z Ameryki Środkowej, już od dawna znana jest jako doskonały środek oczyszczający organizm, a przez to pomagający schudnąć. W Polsce jednak jej właściwości doceniane są od niedawna.

kawa3

Za co dokładnie odpowiedzialne są ziarna zielonej kawy? Przede wszystkim za pomoc w zwalczaniu cellulitu i regulację szybkości przyswajania węglowodanów. Dodatkowo obecny w niej chlorogenowy kwas (ACG) jest doskonały jeśli chodzi o zapobieganie odkładania się tłuszczu. Nie brak tu również antyoksydatnów i polifenoli.

Trzeba jednak pamiętać, że w procesie palenia ziaren liczne pozytywne składniki ulegają degradacji, dlatego zielone, niepalone ziarna są dużo zdrowsze od tych palonych. A jak smakuje zielona kawa? Jest ona cierpka i kwaskowata. Nie znajdzie się też w niej aromatu charakterystycznego dla ziaren palonych.

Zieloną kawę można pić nawet kilka razy dziennie. Po zmieleniu do kubka wsypujemy jedną łyżeczkę kawy, zalewamy gorącą wodą i czekamy, aż napar uzyska zielony kolor.

Reklama: