Jak nie przytyć w święta?

Autor: Justyna Jucha — Grudzień 06, 2014

Święta to czas, w którym dużo chwil spędzamy przy stole. Stół ten, obowiązkowo, musi być w te dni suto zastawiony różnymi pysznościami: mięsami, ciastami, sałatkami… I jak to nie zjeść nieco więcejniż zwykle? Nie jest to łatwe. Jednak za pomocą kilku prostych trików można się uchronić od sytuacji, w których po okresie świątecznym z trudem wejdziemy w swoje ulubione spodnie czy bluzkę. Jakie są to triki?

33

źródło: interia.pl

Przede wszystkim – przygotowując świąteczne słodkości używaj do nich jak najwięcej naturalnych składników o niskim indeksie glikemicznym, które zawierają jednocześnie dużo cennych witamin oraz składników mineralnych. Postaw więc na gorzką czekoladę, samodzielnie suszone owoce, sezamki czy chałwę.

Starajsię także by inne produkty wykorzystywane do przyrządznia świątecznych przysmaków były jak najbardziej naturalne. I tak z jajek kupuj te oznaczone cyfrą 0. „Zerówki” są bowiem nie tylko ekologiczne, ale i posiadają wysoką zawartość dobrych dla serca kwasów omega-3. Jeśli chodzi o wędliny – tu najlepiej wybierać te o barwie szarawej, gdyż mają one zazwyczaj zdecydowanie mniej substancji chemicznych niż te błyszczące, różowe.

Na około godzinę przed zasiądnięciem do stołu wypij nieco więcej niegazowanej wody lub świeżowyciśniętychsoków owocowych. Dzięki temu szybciej poczujesz sytość, a zarazem organizmszybciej oczyści się po wieczornym łakomstwie. Natomiast nawet na kilka dni przed świętami możesz zacząć pić nieco więcej czerwonej herbaty. Garbniki, których w niej jest bardzo dużo, przyspieszą przemianę tłuszczów oraz doskonale wyregulują pracę żołądka.

Reklama: