Puszysty omlet owsiany w kilka minut – sposób na przepyszne i (cały czas) lekkie śniadanie

Autor: Redakcja — Lipiec 30, 2015

scrambled eggsPłatki owsiane, jak już dobrze wiecie, to jeden z najlepszych sposobów na śniadanie – dostarczają energii na długi czas, sprawiają, że na długo zapominamy o uczuciu głodu oraz zawierają dużo błonnika, który jest jednym z podstawowych składników diety osób odchudzających się. Nie każdy jednak lubi jeść owsiankę, a popularne omlety z płatków owsianych i jajek również nie przemawiają do każdego. Zarzucamy im, że są suche i da się je zjeść tylko zaraz po upieczeniu. My jednak mamy wspaniały sposób na przygotowanie omletów owsianych, które będą znacznie smaczniejsze, a przy tym nie będą ani trochę kaloryczniejsze.

Czego potrzebujemy do zrobienia pysznych omletów (porcja dla dwóch kobiet lub jednego wielkiego faceta)?
– 70 gram płatków owsianych błyskawicznych (!),
– 20 gram otrębów owsianych
– 10 gram lnu mielonego
– 2 jajka
– 100 ml mleka
– ewentualnie łyżka stołowa jogurtu naturalnego.

Jak wykonać pyszny omlet? W telegraficznym skrócie – podane wyżej składniki razem mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Błyskawiczne płatki owsiane, otręby oraz len zdecydowanie lepiej „wciągają” płyny (mleko) i pęcznieją. W zasadzie już po minucie masa zaczyna przypominać tą, jaką tworzymy w przypadku zwykłych, bardzo kalorycznych omletów czy naleśników. Składa się jednak z samych zdrowych składników. Dobrym pomysłem jest dodanie do masy łyżki jogurtu naturalnego, który dodaje masie jeszcze więcej łagodności, a przy tym nieduża ilość nie wpłynie negatywnie na puszystość omleta.

Tuż przed wylaniem masy na patelnię jeszcze raz dokładnie ją wymieszaj, gdyż jej cięższe składniki opadają na dno. Omlet smaż tak samo jak zwykły omlet owsiany czy naleśniki. Możesz również uformować mniejsze placuszki, gdyż masa ta ma większe tendencje do „łamania się” niż w przypadku zwykłych omletów owsianych.

Omlet możesz wysmarować dżemem lub innym ulubionym „smarowidłem”, lecz już nawet jego sucha wersja zachwyca smakiem. Nie boimy się powiedzieć, że to największy kompromis między smakiem, a dobrym wpływem na zdrowie i linię – głównie dlatego, że obydwie składowe wypadają świetnie! Dodatkowo zrobienie tego omleta zajmuje tylko chwilkę dłużej niż w przypadku zwykłego omleta owsianego!

Reklama: