Ryba pieczona w rękawie

Autor: Marzena Sosnowska — Październik 23, 2013

Odchudzanie nie powinno wiązać się z jedzeniem potraw nie mających smaku czy zapachu. Wystarczy tylko nieco inaczej skomponować menu i zastąpić wysokokaloryczne produkty ich chudszymi odpowiednikami, a także zmienić sposób przygotowania dań. Prezentowany poniżej przepis udowadnia, że na diecie można pozostać smakoszem.

źródło: przepisy.zbiorek.net.pl

źródło: przepisy.zbiorek.net.pl

Składniki

  • jeden filet z ryby (ok 15 dag)
  • dwie papryki (ok 46 dag)
  • łyżka naturalnej przyprawy z warzyw suszonych,
  • pieprz lub inne przyprawy,
  • łyżka oliwy z oliwek,

Przygotowanie

Do zapiętego z jednej strony rękawa wsypuje się przyprawy i zalewa je oliwą z oliwek. Następnie wkłada rybę, pokrojoną w słupki paprykę i obtacza wszystko w marynacie. Potem rękaw zawija się oraz zapina z drugiej strony, przekłada do formy lub naczynia żaroodpornego i wkłada do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Całość piecze się około 40 min. Aby wszystkie smaki dobrze się połączyły po wyłączeniu piekarnika warto zostawić w nim potrawę na mniej więcej godzinę.

Reklama: