Sałatka jajeczna w sam raz na Wielkanoc

Autor: Marzena Sosnowska — Kwiecień 09, 2014

W czasie Wielkanocy na stołach królują jajka i potrawy z nimi. Niestety ich nadmiar nie służy utrzymaniu smukłej sylwetki. Dzisiaj prezentujemy więc lekką i pożywna sałatkę z jajkami na twardo, która będzie świetnym uzupełnieniem tradycji oraz jednocześnie nie przysporzy dodatkowych kilogramów (jeśli oczywiście nie przesadzi się z ilością).s

Na dwie porcje potrzebne będą:

2 jajka ugotowane na twardo

3 sz. paluszków surimi

1 mała cebula

13 g pokrojonego szczypiorku

1 ogórek

¼ papryki

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka majonezu

przyprawy: sól, pieprze, czosnek granulowany, sos sojowy

Przygotowanie

Jajka, cebulę, ogórka, paprykę kroi się w kostkę a paluszki w plasterki. Następnie wszystko wrzuca się do salaterki i dodaje szczypiorek. Całość doprawia się do smaku i polewa jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem. 200 g sałatki ma 203 kcal.

Reklama: