Sałatka z karczochów z jajkiem

Autor: Ola Nowak — Styczeń 07, 2014

Karczochy to mało popularne w Polsce warzywo, które jednak ma bardzo wiele prozdrowotnych zalet. Nie trzeba jednak jedynie łykać preparatów z karczochem – można go spożywać  w formie ugotowanej. A żeby nie było monotonnie – w towarzystwie innych składników. Karczochy najlepiej komponują się z jajkami, pomidorami czy anchois, świetnie smakują również faszerowane pieczarkami.

Poniżej przepis na zdrową i oryginalną sałatkę z karczochów, z dodatkiem jajka.

Składniki:

słoik karczochów w oleju
4 jajka
paczka listków sałaty mix
zielona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży tymianek
skórka z cytryny
sok z cytryny
50 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych

kobieta.dziennik.pl

kobieta.dziennik.pl

Sposób przygotowania:

Karczochy należy dobrze odsączyć z oleju, a następnie pokroić w pionie na połówki. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka także kroimy – na ćwiartki. Paprykę czyści się z nasion i usuwa ogonek, a następnie płucze, suszy i kroi w paseczki – długie i cienkie. Na talerzu układamy liście różnych sałat z mieszanki, na nich karczochy, potem ćwiartki jajek i paski papryki. Oliwę z oliwek uciera się ze skórką i sokiem z cytryny, z dodatkiem soli, pieprzu i cukru. Można dodać również trochę świeżych listków tymianku. Pistacje grubo siekamy. Przygotowanym sosem z oliwy i pistacji polewamy talerz. Całość podajemy z grzankami lub bagietką. Do kompozycji można dodać także ćwiartki pomidora.

 

Reklama: