Śliwki – owoce, które powinny się znaleźć w każdej diecie

Autor: Justyna Jucha — Wrzesień 20, 2014

Tego, że śliwki są owocami pysznymi, nie trzeba nikomu udowadniać. Warto jednak powiedzieć nieco o tym jakie są ich właściwości prozdrowotne, których jest cała masa. Dowiedz się, dlaczego warto jeść te jedne z najpopularniejszych owoców.

10

Śliwki to przede wszystkim witamina B6. Jest ona znana ze swojego działania antydepresyjnego. Co więcej – potrafi ona łagodzić nawet objawy przedmiesiączkowego napięcia. Kolejny składnik śliwek to witamina A. Dzięki niej włosy i paznokcie będą znajdowały się w o wiele lepszej kondycji, a kości i zęby będą lepiej rosły, co jest ważne zwłaszcza w przypadku dzieci.

Bardzo ważna rzecz to także witamina E, którą wiele osób zwie witaminą młodości. Jej przeciwutleniające właściwości potrafią bowiem znacznie spowolnić proces starzenia się organizmu. Idąc dalej nie można zapomnieć o polifenolach, których zadaniem jest walka ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, a więc zapobieganie rakowi oraz różnorodnym chorobom układu krążenia.

I dwa ostatnie składniki, czyli chlorogenowy kwas oraz błonnik. Pierwszy zmniejsza poziom, przyswajania cukrów, przez co wspomaga odchudzania, jak również znacznie obniża poziom cholesterolu. Z kolei błonnik reguluje procesy trawienia, poprawia pracę jelit oraz przeciwdziała zaparciom.

Reklama: