Smaczne i zdrowe latte burakowe!

Autor: Redakcja — Czerwiec 04, 2016

Szukasz smacznego napoju w sam raz dla foddies, który zaskoczy Cię delikatnością? A jednocześnie chcesz coś zdrowego, o niezwykłym, delikatnym aromacie? Postaw na Beetroot Latte, czyli delikatne jak chmurka latte buraczkowe. W jego składzie znajdziesz same naturalne składniki, które raz dwa postawią cię na nogi. Napój ten wywodzi się z Australii, gdzie zachwycił wszystkich i znalazł swoje stałe miejsce w sercach miłośników tego typu smakowitości.

Jak przyrządzić?

Buraczkowe latte to świetny sposób na zdrowy napój. Jego główną zaletą jest to, że wszystkie składniki są w pełni dostępne. Oprócz tego warto wspomnieć, że buraki posiadają ogromne złoża wapnia, magnezu, potasu oraz są bogate w kwas foliowy czy witaminę C. To super warzywo, które doda nam energii.

Surowe buraczki

Jak przyrządzić to buraczkowe cudo? Przede wszystkim potrzebujemy:

  • bulwę buraka czerwonego
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • łyżkę syropu z agawy
  • 350 ml mleka pochodzenia roślinnego, do wyboru mamy sojowe, migdałowe, kokosowe

Następnie potrzebujemy obrać bulwę i wycisnąć z niej sok. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Mleko gotujemy, a drugą jego część ubijamy na piankę, taką samą jak w przypadku tradycyjnego, kawowego latte. Oprócz tego na koniec dodajemy syrop z agawy, który lekko posłodzi nasz napój.

Reklama: