Śniadanie z owocami idealne na ciepłe dni

Autor: Ola Nowak — Czerwiec 16, 2014

Gdy przychodzi upał, generalnie mało komu chce się jeść. A jeśli już to szukamy lekkich i orzeźwiających rozwiązań. Warto zwrócić jednak uwagę na śniadanie, które jest bardzo ważnym posiłkiem, dającym energię na cały dzień. Jeśli nie mamy ochoty na kanapki czy płatki z mlekiem, wykorzystajmy sezon na owoce i zjedzmy pyszne śniadanie na bazie własnie owoców. Wersji może być wiele, mniej lub bardziej kalorycznych, a także mniej lub bardziej skomplikowanych w przygotowaniu. Poniższy przepis jest jedną z wielu propozycji i możliwości przygotowania pożywnego, zdrowego i smacznego śniadania na lato.

kobietamag.pl

kobietamag.pl

Składniki:

  • serek wiejski light, np. Piątnica 150 g
  • 3 płaskie łyżki otrąb owsianych
  • 6 średnich truskawek
  • 1 brzoskwinia
  • 1 jabłko
  • 1 płaska łyżeczka rodzynek
  • 5 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Na przygotowanie tego śniadanka potrzebujemy maksymalnie piętnaście minut. Zaczynamy od zblendowania serka wiejskiego z otrębami i owocami, pozostawiając po kawałku każdego owocu do dekoracji. Migdały prażymy na suchej patelni teflonowej. Całość przekładamy do miseczki lub pucharka, na wierzchu układamy kawałki owoców i posypujemy prażonymi migdałami.

 

Reklama: