Trzy pułapki czyhające na naszą szczupłą sylwetkę.

Autor: Agnieszka S. — Listopad 12, 2015

Nawet osoby prowadzące zdrowy tryb życia potrafią wpaść w sidła reklamy. Oto trzy najczęściej zdarzające się wpadki dietetyczne.

Fit woman with tape measure - weight loss concepts

Osoby, które ograniczają cukier często wybierają produkty light. Nie zawsze są one jednak zdrowsze. Często zamiast sacharozy pojawiają się tam słodziki. Jednym z najczęściej stosowanych jest aspartam, który na etykietach występuje pod nazwą E951. Jest on 200 razy słodszy od zwykłego cukru. Badania jednak udowodniły, że jego spożywanie zwiększa ryzyko raka płuc, wątroby oraz może powodować przedwczesny poród u ciężarnych kobiet. The American Jurnal of Clinical wykazało, że bardzo łatwo przekroczyć jego dopuszczalny poziom spożycia, ponieważ jest on dodawany do wielu produktów, a odpowiada między innymi za chłoniaki i nowotwory układu krwionośnego.

Twaróg jest postrzegany jako produkt dietetyczny. I rzeczywiście odtłuszczony, chudy ser w 100 gramach zawiera około 100 kalorii i 0.5% tłuszczu. Jeżeli jednak nie spojrzymy na etykietę możemy kupić wersję wysokotłuszczową, a ta zawiera blisko 200 kalorii i 10% tłuszczu. Taki twaróg to także osiemnastokrotnie większa dawka cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Zdrowa i polecana jest także oliwa z oliwek. Pomaga ona zwalczyć wolne rodniki tlenowe, które są odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób i obniża stężenie cholesterolu we krwi.  Musimy jednak kontrolować jej spożycie, ponieważ to wciąż wysokokaloryczny produkt tłuszczowy, a jej nadmierne stosowanie nie pozwoli nam osiągnąć idealnej sylwetki.

Reklama: