Czy warto jeść mrożonki?

Autor: Ola Nowak — Grudzień 29, 2014

W sklepach lodówki uginają się pod ciężarem mrożonych warzyw, owoców i gotowych potraw na ich bazie. Zastanawiamy się nieraz, czy warto jest po nie sięgać, czy raczej pozostać przy produktach świeżych.

Podstawową zaletą mrożonek jest brak w nich bakterii i innych mikroorganizmów, które odpowiadają za psucie się produktów.  I to wszystko bez udziału soli i konserwantów. Przedłuża to więc świeżość produktu zamrożonego. Dodatkowo wartość odżywcza owoców i warzyw mrożonych jest niemal taka sama jak produktów świeżych, co jest możliwe dzięki temu, że przemysłowo owoce i warzywa są mrożone błyskawicznie, „w ruchu”, w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Wcześniej są odpowiednio segregowane, myte i krojone, a niektóre blanszowane. Podczas procesu zamrażania nie dochodzi do strat soli mineralnych, cukrów prostych, kwasów organicznych i elementów śladowych. Największe ubytki dotyczą witaminy C.

www.zyciehandlowe.com.pl

www.zyciehandlowe.com.pl

Aby mieć pewność co do sposobu przechowywania mrożonek, kupujmy je w sklepach, do których mamy zaufanie, że przestrzegają procedur dotyczących ich transportu i przechowywania. Lepiej wybierać mrożonki paczkowane niż sprzedawane na wagę, które są nieco tańsze, ale mają gorszą jakość, a ich sposób przechowywania jest mniej pewny.

Reklama: