Co warto wiedzieć o pieczywie?

Autor: Ola Nowak — Styczeń 18, 2015

Polacy jako naród spożywają bardzo dużo pieczywa, można powiedzieć spokojnie, że zdecydowanie za dużo. Należy tego upatrywać w kulturze, tradycji czy religii. Jasne, czy ciemne, klasyczne, chrupkie, tostowe, francuskie, z ziarnami, na miodzie, orkiszowe, razowe. Można by tak wymieniać jeszcze długo. W gąszczu produktów musimy jednak pamiętać, że nie wszystko co wygląda atrakcyjnie jest zdrowe i zalecane przez dietetyków. Zatem wybierając chleb lub bułki trzeba mieć na uwadze ich wartość odżywczą. Nie musimy oczywiście rezygnować z pieczywa, ale wybierać je z głową. Warto wiedzieć, że najważniejszym wyznacznikiem określającym wartość odżywczą pieczywa jest stopień oczyszczenia mąki, z której zostało ono przygotowane, czyli jej typ.

styl.pl

styl.pl

Mąki pełnoziarniste, z których powstaje zdrowszy chleb, oznaczane są wysokim typem, np. 1850, a te bardzo oczyszczone, białe niższym, np. 500. Pieczywo przygotowane z mąki nieoczyszczonej ma wyższą wartość odżywczą, a przy tym niższy indeks glikemiczny czyli znajdujący się w nim cukier wolniej przedostaje się do krwiobiegu co zapobiega wahaniom stężenia glukozy i pozwala dłużej czuć sytość po zjedzonym posiłku. Warto jednak wiedzieć, że używane powszechnie określenia pieczywo „ciemne” i „jasne” mogą wprowadzić konsumenta w błąd, bo ciemny kolor bułki czy chleba nie zawsze jest równoznaczny z tym, że zostały one wyprodukowane z mąki pełnoziarnistej. Piękny brązowy kolor może być także wynikiem zastosowania barwników spożywczych lub dodania słodu. Żytnie pieczywo na bazie mąki razowej przygotowane w tradycyjny sposób jest ciemne, najczęściej mało wyrośnięte i zbite, o lekkim kwaskowym posmaku.

Reklama: