Wielkanocny sernik w wersji super light

Autor: Ola Nowak — Kwiecień 17, 2014

Sernik to pyszne ciasto, któremu na prawdę trudno się oprzeć. Szczególnie jeśli jest wypiekiem świątecznym, a przecież święta sa tylko dwa razy w roku. Niestety tradycyjny sernik z białego twarogu, na spodzie i z polewą czekoladową to bomba kaloryczna. Zatem jeśli dbamy o linię, hołdujemy zdrowemu odżywianiu, a tym bardziej jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej, taki wypiek na Wielkanoc nie wchodzi dla nas w grę. Jeśli chcemy mieć pyszną i lekką wersję tradycyjnego ciasta, możemy pokusić się o przygotowanie sernika świątecznego w wersji light czyli bez tłuszczu i mąki.

www.echodnia.eu

www.echodnia.eu

Składniki:

  • jeden kilogram chudego twarogu sernikowego,
  • 180 g cukru brzozowego (ksylitolu lub stewii, ewentualnie słodzika przeznaczonego do pieczenia),
  • 5 jajek kurzych,
  • 3 łyżki zarodków pszennych

Sposób wykonania:

Wszystkie powyższe składniki krótko mieszamy w naczyniu typu miska lub garnek, aby się tylko połączyły.  Małą tortownicę o średnicy około 20 cm smarujemy olejem (najlepiej kokosowym, ewentualnie rzepakowym) i obsypujemy zarodkami pszennymi. Przygotowaną masę wylewamy na blachę i przykrywamy dokładnie folią aluminiową.

Wstawiamy tortownicę z masą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, a po piętnastu minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni Celsjusza i pieczemy w niej przez półtorej godziny. Po upieczeniu, odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Reklama: