Wigilia w wersji light

Autor: Ola Nowak — Grudzień 04, 2013

Tradycyjna polska Wigilia to prawdziwa bomba kaloryczna, a do tego rzeczy, które mogą powodować różne dolegliwości jak wzdęcia czy bóle brzucha. Zatem jeśli dbamy o figurę, na co dzień odżywiamy się zdrowo i nie chcemy aż tak katować swojego organizmu, możemy postarać się o wigilijne potrawy w wersji light. Będzie to ułatwione, jeśli wieczerza wigilijna odbywać się będzie w naszym domu. Mamy wówczas wpływ na to, jakie potrawy zostaną przyrządzone, ale nawet jeśli dla reszty gości gotujemy tradycyjnie, dla siebie możemy przygotować jedzenie zdrowsze i bardziej lekkostrawne. Możemy zastosować różne triki, aby nasze dania nieco odchudzić. Szczególnie jest to pożądane w przypadku wypieków takich, jak ciasta i ciasteczka. Możemy przede wszystkim dodać mniej cukru niż zwykle, a zamiast zwykłego masła, które ma minimum 82% tłuszczu, dodać zdrowsze, roślinne.

jobspapa.com  Wigilia w wersji light

Źródło: jobspapa.com

W przypadku ciężkostrawnych dań z kapustą czy grochem, musimy spowodować, by były one łatwiejsze do strawienia. Idealnie nadają się do tego przyprawy, takie jak kminek, imbir czy kolendra. Jeśli podajemy zupy, w ogóle ich nie zabielajmy, a jeśli już musimy to nie za pomocą tłustej śmietany tylko wykorzystując do tego mleko. Jeśli jest taka możliwość, zupy podajmy bez makaronu albo z makaronem razowym. Dobrym sposobem na odtłuszczenie potraw jest też podgrzewanie ich w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Jeszcze lepiej, jeśli możemy podgrzać na parze, wówczas na pewno nie przesuszymy potraw.

smak zdrowia.blogspot.com  1024x768 Wigilia w wersji light

Źródło: smak-zdrowia.blogspot.com

Dodatkiem do wieczerzy wigilijnej mogą być sałatki i owoce, ponieważ ułatwiają one trawienie. Idealnym elementem kolacji jest kompot z suszu, który właśnie spełnia taka funkcję. A jeśli sami jesteśmy dość postępowi, a nasza rodzina będzie w stanie zaakceptować mniej tradycyjne potrawy na Wigilii, możemy nieco poeksperymentować i np. zamiast tradycyjnego sernika polanego czekoladą, przygotować sernik na zimno z galaretką. Karpia możemy zastąpić delikatniejszym pstrągiem przygotowanym na parze,  a kiełbasę i boczek z bigosu – mięsem z kurczaka.

 

m4s0n501

Reklama: