Zdrowie na talerzu – ryby

Autor: Ola Nowak — Lipiec 29, 2015

Wszyscy odżywiający się w zdrowy, racjonalny i zbilansowany sposób muszą pamiętać, że w ich menu nie może zabraknąć ryb. Są to te produkty w kuchni, które zawierają szczególnie dużo dobrych tłuszczów. Jeśli zastanowimy się dlaczego np. mieszkańcy Skandynawii są tak zdrowi, to zauważymy, że podstawę ich jadłospisu stanowią własnie ryby, bez których północna kuchnia by nie istniała.  Ryby w najróżniejszej postaci, niestety przeciwnie niż w Polsce, gdzie ryby to niemalże dobro luksusowe ze względu na ich cenę, królują na skandynawskich stołach nawet niezamożnych osób. Występują w formie ryb solonych, wędzonych, suszonych, a także marynowanych i grillowanych.

iclipart.com

iclipart.com

W krajach skandynawskich jedzenie ryb jest wpajane już najmłodszym dzieciom, ale przede wszystkim są bez przeszkód dostępne w każdej norweskiej czy szwedzkiej restauracji. Skandynawowie najczęściej spożywają łososia, często w postaci marynowanej z dodatkiem koperku. Może to być zarówno przystawka, jak i danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i surówek. Dużo też je się rybnych klopsów z sosem, z dodatkiem gotowanych warzyw, a także ryby w postaci pasty rybnej o nazwie Fiskepudding, którą najczęściej przygotowuje się z dorsza i mąki. Mieszkańcy Norwegii chętnie spożywają także ryby w postaci paluszków lub kotlecików zwanych Fiskekaker czyli w dosłownym tłumaczeniu ciasteczkami rybnymi. Uzupełnieniem rybnego menu jest natomiast zupa rybna. Potrawy z ryb morskich zawierają dużo kwasów Omega, przez co mają zbawienny wpływ na układ krążenia i ludzkie zdrowie.

Reklama: